• Hoogwaardige afwerking en dito kwaliteit
  • Vakwerk door ervaren meubelmakers
  • Dubbel geschuurd zonder meerprijs
  • Snelle levering
+31614915552 Luikersteenweg 640, 3920 Lommel, België

Veel gestelde vragen over steigerhout

Wat is steigerhout?

Steigerhout valt niet onder een aparte hout categorie, maar het is grof gezaagd vurenhout. Het is een echt natuurproduct. De naam van het product verklapt het al, maar het wordt gemaakt voor op de steigers.

Tegenwoordig is dit soort hout niet meer uit de bouw weg te denken. Het steigerhout heeft ook lange vezels. Hierdoor is het erg flexibel en ook ideaal om te gebruiken op de steigers. 

Hoe sterk is steigerhout?

Steigerhout is sterk, maar ook duurzaam en het heeft een industriële en robuuste uitstraling. De meubels die gemaakt worden zijn hierdoor bestendig tegen een stootje.

Het feit dat het voornamelijk in de bouw wordt gebruikt geeft aan dat het hout erg sterk is. Een ander bijkomend voordeel van steigerhout is dat het voordeliger is dan andere hardhoutsoorten. 

Is steigerhout zwaar?

Ja, dat is het zeker! De planken zijn bedoeld voor de bouw. De steigerhouten planken moeten het gewicht dragen van alle bouwvakkers. Echte steigerhouten planken zijn hierdoor erg zwaar. Hierdoor zijn ze ook moeilijk zelf te bewerken. 

Wat zijn de voordelen van steigerhout?

Niet alleen is steigerhout erg sterk, maar ook is het duurzaam, heeft het materiaal een lange levensduur en is het zeer geschikt om meubels mee te maken. Het materiaal is robuust en daardoor heeft het een stoere en industriële uitstraling. Een ander voordeel is dat het materiaal voordelig is.

Moet ik steigerhout behandelen?

Het behandelen van steigerhout is niet per se noodzakelijk, maar dit wordt door ons wel ten zeerste aanbevolen om de levensduur van het hout te verlengen. Daarnaast zorgt een behandeling ervoor om de vergrijzing tegen te gaan. 

Hoe kan ik mijn meubelen voor buiten beschermen in de winter?

Ondanks dat er vaak wordt gezegd dat het niet nodig is; raden wij u aan uw steigerhouten meubelen te behandelen met een speciale steigerhouten beits. Ook raden wij aan om uw meubelen in de wintermaanden een stukje van de grond te houden. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door er een houten latje onder te leggen.  

Mocht het sneeuwen, en er blijft een paar centimeter sneeuw liggen, dan kunt u de poten van de steigerhouten tuinmeubelen beter niet langere tijd in de sneeuw laten staan. De poten zullen het vocht opnemen en kunnen mogelijk gaan rotten. Ook als er flinke regenval is geweest dan is de kans aanwezig dat als de poten op de grond staan dat het vocht opneemt.

Kan steigerhout tegen water?

Het korte antwoord is ja, maar niet helemaal. Het hout gaat onbehandeld meer dan vijf jaar mee. Ook als uw meubel buiten staat. Het vurenhout is gevorm door verschillende weersomstandigheden waaronder regen.

Steigerhout kan daarom goed tegen vocht, maar toch trekt langzaam het vocht in uw meubel. Dit ziet u niet meteen terug, maar over een lange periode ziet u toch dat de kwaliteit van het hout, en dus uw meubel, langzaam afneemt.

We raden u aan om steigerhouten meubelen, vooral als ze buiten staan, te laten behandelen. Hiermee beschermt u uw meubelen niet alleen tegen vocht, maar ook tegen vetvlekken enz.

Een behandeling verlengt de levensduur makkelijk tot 20 jaar. Daarnaast zorgt een behandeling er ook voor dat u uw eettafel bijvoorbeeld makkelijker schoon kunt maken. 

Veel gestelde vragen over steigerhout

Wat is het verschil tussen gebruikt steigerhout en nieuw steigerhout?

Gebruikt steigerhout is vurenhout wat direct afkomstig is vanuit de bouw. Deze planken zijn gebruikt in de bouw. Het steigerhout heeft te maken gehad met verschillende weersomstandigheden, cement en water. Hierdoor hebben ze een robuust uiterlijk en ziet elke plank er weer anders uit. 

Nieuw steigerhout, ook wel onbehandeld steigerhout genoemd, bevat geen gebruikssporen en heeft nog zijn originele licht gele kleur. Dit komt, omdat het nog niet gebruikt of behandeld is. 

Hoe kan ik mijn steigerhouten meubel voor binnen behandelen zodat ik vlekken kan voorkomen?

Voor het gebruik is het altijd verstandig om de tafel even met groene zeep af te nemen. Groene zeep is ook zeer effectief in het verwijderen van vetvlekken.

En hoe zit het met eventuele splinters?

Er bestaat geen hout die geen splinters kunnen geven, ook steigerhout niet. Het schuren van het hout beperkt het aantal splinters tot een minimum. Een voordeel van steigerhout is dat als het splinters bevat, het hele zachte en lange splinters zijn.

Kan steigerhout geverfd worden?

Natuurlijk kan steigerhout geverfd worden. Een whitewash of greywash is tegenwoordig erg populair, maar ook beitsen, oliën of het hout in de was zetten zijn opties. 

Is steigerhout milieuvriendelijk?

Ja, steigerhout is een enorm milieuvriendelijk product. Het is een duurzaam natuurproduct waar u jarenlang plezier van kunt hebben.  Het is duurzaam omdat hiervoor geen bomen worden omgekapt. De gebruikte steigerhouten planken worden hergebruikt in nieuwe meubels en hierdoor krijgen de steigerhouten planken een nieuw leven. 

Is maatwerk mogelijk?

Ja, dit is bij ons ook mogelijk! Staat dat gewenste maat er niet bij of zijn er andere wensen? Laat het ons vooral weten want bij ons is vrijwel alles mogelijk!